G+SOŠ Rokycany k válce na Ukrajině

Gymnázium a SOŠ Rokycany oslaví v příštím roce 150 let své existence. Při pohledu do historie naší školy zjišťujeme, že za půl druhého století museli učitelé i studenti opakovaně čelit náročným zkouškám – první světové válce, nacistické okupaci, politickým zvratům i hospodářským krizím.

Ještě před několika dny jsme si nedokázali představit, že by podobně závažná situace mohla nastat i za našich životů. Válka na Ukrajině to ale změnila. Ruská federace napadla Ukrajinu a my denně sledujeme zprávy o bezohledném násilí, o utrpení civilistů, o ostřelování jaderné elektrárny, o lidech nucených opustit své domovy. V koutku duše odmítáme uvěřit, že se to skutečně děje. Vidíme své kolegy nebo spolužáky, kteří z Ukrajiny pocházejí a právem si dělají starosti o své blízké. Bojujeme s pocitem bezmoci. Co zmůžou učitelé a žáci jedné školy na malém městě?

Nedokážeme zařídit uzavření příměří a potrestání válečných zločinů. Ale můžeme se ještě pečlivěji zaměřit na cíle, které i tak dlouhodobě sledujeme. Vést naše studenty k úctě k lidskému životu, k respektování lidských a občanských práv, ke kritickému myšlení a zodpovědnému přístupu k informacím. Podpořit je, kdykoliv přijdou s nápady, jak se smysluplně zapojit do humanitární pomoci. Podat pomocnou ruku každému, kdo u nás chce studovat. Připravit kurzy češtiny i pro případné zájemce zvenčí.

Budoucnost Ukrajiny se dnes významně dotýká i budoucnosti nás všech. Záleží tedy i na nás, jaká bude.

Gymnázium a SOŠ Rokycany

Mládežníků 1115/II, 337 01 Rokycany
+420 371 725 363
www.gasos-ro.cz
skola@gasos-ro.cz

 

 

Sdělení školy

Hlavní kontakty

Gymnázium:
Mládežníků 1115, 337 01 Rokycany
Střední odborná škola:
Svazu bojovníků za svobodu 112/I
337 01 Rokycany
sekretariát SOŠ: +420 371 722 237

Ředitelství

ID datové schránky: 8m6evus
RNDr. Pavel Vlach, Ph.D.
reditel@gasos-ro.cz
+420 603 431 027

Search